Periodontitt

Periodontitt er en betennelsessykdom som rammer tannens støttevev.  På sine første stadier ser sykdommen uskyldig ut og det kan ta lang tid før man konstaterer at nedbrytning har begynt. Sykdommen fremskrider uten at pasienten merker noe som helst, og ofte er det ikke før skaden er blitt meget alvorlig at tannen blir betennt, øm og kan da være løs. Det er sammenheng mellom sykdommen og andre faktorer som munnhygiene, røyking og arv.  Den arvelige delen for man ikke gjort stort med med, men det er viktig at man har gode hygiene rutiner og holder seg unna røyking.

Grunnlaget for god tannhelse legges tidlig i livet.  Det er viktig med god munnhygiene og riktig bruk av tannbørste og tanntråd.  Desverre er det mange som slurver med dette i ung alder og om det blør litt i tannkjøttet så tar man det ikke så alvorlig i livets første fase.  Som regel begynner sykdommen på den måten at hygienen er mangelfull og tannkjøttet blør lett og det dannes tannsten.  Når tannstenen først har kommet virker den som et fint vekststed for nye bakterier. Desto eldre bakteriene er desto surere og dersto større skade gjør disse bakteriene.  Giftstoffer fra bakteriene løser opp tannbenet som holder tannen på plass.  Til slutt er så stor del av støttevevet borte at tannen løsner og det oppstår hevelse og evt. smerter. 

Hvordan behandler man sykdommen?  Det er viktig å komme regelmessig til tannnlegen få fjernet tannsten og få gode råd om hvordan tennene skal stelles. Viktigere er det å følge rådene hver dag hele året.  I noen tilfeller vil vi henvise våre pasienter til en spesialist enten for vurdering eller at man ønsker at det blir utført kirurgisk behandling av tennnene slik at man lettere kommer til. for å få fjernet tannsten på tannoverflaten.

I senere tid har man fokusert mer og mer på forholdet mellom periodontitt og hjerte-karsykdommer.  Dette har da også ført til at myndighetene har begynt med støtte til tannbehandling for å bekjemte sykdommen.  I tillegg vil diagnosen føre med seg at større utgifter kan trekkes fra skatten.

Print   
 
copyright - vika tannhelse | Personvern